Egy pokoli történet


Történetünk egy újságíró tollából:

Egy pokoli történet

A polip hálójában


Megtörténhet-e egy valódi jogállamban, hogy valakit kizárnak jogos tulajdonából, elveszik tőle azt, amiért egy életen át dolgozott, gürcölt, szenvedett, nélkülözött?
Megtörténhet-e egy valódi jogállamban, hogy valakitől csalárd módon elvegyék az egzisztenciáját, vagyonát?
Megtörténhet-e egy valódi jogállamban, hogy az a valaki (és párja) ebből következően elszegényedjen, emberhez méltatlan körülmények között szenvedjen hosszú - hosszú éveken át?
A válasz: nem, egy valódi jogállamban ez nem történhet meg.
Magyarországon megtörtént...


Dr. Horáth József (Dharma Padma)

Az Orient Press Kft., amelynek ügyvezetője és többségi tulajdonosa dr. Horváth József, 1994 októberében - a Kooperatív Ipari Szövetkezettel közösen - megvásárolta a Bp. XI. Építész u. 8-12. szám alatti ingatlant, a rajta lévő ezer négyzetméteres ipari csarnokkal. Az ingatlan tulajdonjogán 50-50 százalékban osztozott a két vállalkozás.

Az Orient Press Kft. több mint három éven át nyomdát üzemeltetett az ingatlan területén, amely egyben a cég székhelyéül is szolgált.
1997. elején Horváth úr párja egy újsághirdetésre figyelt fel, amelyben nyomdaüzem bérlésének lehetőségét kereste annak feladója.

A tárgyalások megkezdődtek a két fél között, amelybe Horváth úr később bevonta a Kooperatív Ipari Szövetkezet elnökét is (Horváth J. László, Kőszeg Alsó körút 35.), tekintettel arra, hogy a szövetkezet felerészben tulajdonosa volt az ingatlannak.
Rövid idő elteltével a bérlési szándékkal jelentkező Petro-land Kft. (ügyvezető: Petró Lajos, Régi cím: Budapest, 1118 Társ u. 3. Új cím: 1121 Magasúti lejtő 16.) háttértárgyalásokba kezdett a Kooperatív Ipari Szövetkezettel, amelyről Horváth úr csak akkor szerzett tudomást, amikor már késő volt, amikor már bekövetkezett a baj...

1997. április 18-án kelt az a bérleti szerződés, amelyben a Kooperatív Ipari Szövetkezet elnöke, havi 1 millió 300 ezer forint díj ellenében (negyedévenként történő megfizetést engedve), bérbe adta a Petro-Land Kft.-nek a fent jelzett ingatlant - mit sem törődve azzal az "aprósággal", hogy annak a szövetkezet csupán 50 százalékos tulajdonosa volt.

A Bérleti szerződés 1. pontjában a Kooperatív Ipari Szövetkezet kijelentette: a bérbeadás tárgyát képező ingatlan "kizárólagos, harmadik személy bárminemű igényétől mentes tulajdonát képezi".
(A szerződést készítette: Kovács - Réti - Szegheő ügyvédi iroda Budapest.)
Az újdonsült bérlő lecseréltette a zárakat, és megakadályozta Horváth úr belépését a jogos tulajdonába. Az Orient Press Kft. tulajdonát képező nyomdagépeket pedig a MÉH-be szállíttatta, a cég - ipari csarnokban tárolt - teljes iratanyagát eltüntette, vélhetően megsemmisítette.

A tulajdonából kirekesztett vállalkozó rendőrségi segítségért folyamodott, nem tudva, hogy a "szolgálunk és védünk" szlogen elől csak a kit, illetve kiket meghatározás hiányzik, így az teljesen szabadon értelmezhető...
Röviden, mert erre kár szót vesztegetni: a bűnüldöző szervek semmit nem léptek az ügyben. Ahogy mifelénk az már teljesen megszokottá vált.
A gusztustalan történet kárvallottja 1997 végén polgári bírósághoz fordult, abban a reményben, hogy Magyarországon az igazságszolgáltatás azért van, hogy igazságot szolgáltasson.
A rendőrség után ez volt Horváth úr második tévedése.

Lassan 10 éve már, hogy a törvény szolgái rágják a ködöt, gyártják az ilyen-olyan határozatokat, tologatják ide-oda az aktákat, miközben a Horváth-család egy garázsból átalakított, emberi életre alkalmatlan lyukban tengődik és várja, hogy egyszer, végre valahára, esetleg még az életükben jogerős ítélet szülessen kifosztásuk tárgyában...
Anyagi tartalékaikat teljesen felemésztette a közel évtizedes bírósági eljárás, - maradt: a remény.

Az Orient Press Kft. - tekintettel arra, hogy működésében akadályozva volt, bevételeket nem tudott produkálni - fizetésképtelenné vált, közteher-tartozást halmozott fel, amiért az adóhivatal felszámolást kezdeményezett a vállalkozás ellen. Ezzel a kft. nem csak a vagyon feletti rendelkezés jogát, hanem a perbeli jogképességét, valamint a 10 évre visszamenőleges használati díjkövetelése érvényesítését is elvesztette, pontosabban azok a felszámolóra szálltak.

A cég felszámolására a bíróság a Cég-Kontroll Kft.-t jelölte ki. Felszámolóbiztos: dr. Dajka József (1221 Budapest, Kiránduló u.28. Á. ép.).
Sokan mondták már: Magyarországon felszámoló maffia működik. Amit dr. Dajka ebben az ügyben cselekedett, arra egyszerűen nincs jelző a magyar nyelvben.

Az Orient Press Kft. tulajdonát képező mintegy 100 millió forint forgalmi értékű ingatlant - tessék megkapaszkodni! - 3 millió 500 ezer forintért értékesítette. Azt az ingatlant, amelyet kevéssel azt megelőzően 76 millió forintra (alul) értékelt a - felszámoló!

És ezzel még nincs vége a szembeköpésnek, mert az árverés nyertese az a Fémcsiszoló és Galvanizáló Szövetkezet, *strómanja (ügyvezető: Mitzl Lajos, 2030 Érd, VI. Sándor u. 2.) lett, amelynek tulajdonosai között minő "véletlen"! - a Kooperatív Ipari Szövetkezet, az ingatlant csalárd módon bérbe adó vállalkozás elnök-tulajdonosa is (Horváth J. László) szerepel.

Miután az átjátszás-lenyúlás-kifosztás megtörtént, a Kooperatív Ipari Szövetkezet elállt az Orient Press Kft. ellen kezdeményezett tulajdonjogi pertől, hiszen az okafogyottá vált, az ingatlant sikerült "elrabolni" Horváth úréktól.

Minek tökölődni végeláthatatlan, évekig tartó perekkel, amikor a cél sokkal gyorsabban is elérhető, nem igaz?
Bírósághoz nálunk csak azok fordulnak, akik hisznek még az igazságszolgáltatásban, a törvényességben.
Olyanok, akik azt képzelik, ebben az országban jogbiztonság van, a mi államunkban nem csak elvben létezik a tulajdonhoz való jog.
Ők a naivak. A "doktorhorváthjózsefek".

A "gyakorlatiasak", a "realisták" másban hisznek. A politikai- és igazságszolgáltatási kapcsolatokban és/vagy a pénz hatalmában.
Ők vagyonosodnak, ők érvényesülnek. Övék a világ?

Dr. Horváth József számításai szerint vállalkozásukat - legkevesebb - 400 millió forint (+ késedelmi kamatok) kár érte. Mintegy 100 millió forint az ingatlan elvesztéséből eredően, további mintegy 300 millió forint pedig elmaradt használati díj címén illetné a Kft.-t, hiszen a bérlő Petro-land Kft. nem Horváth úr vállalkozásának fizette 1997 tavaszától a bérleti díj 50 százalékát.
Mégis: a Horváth-család napi, filléres megélhetési gondokkal küszködik, ugyanis százmillióik mást, másokat gazdagítanak...

A feltárt Orient Press-Kooperatív-Petroland-ügy természetesen ennél sokkal bonyolultabb, sokkal összetettebb, de úgy éreztük, amennyiben belemegyünk a részletekbe, úgy éppen a téma lényege tompul, és a történet végére érve a Kedves Olvasó talán azt sem tudta volna már, lánynak, avagy fiúnak született.

A magyar jogrendszernek ugyanis ez a lényege. Így lett kitalálva. Hogy mindent minimum kétféleképpen lehessen magyarázni.
Hogy lehessenek az egyenlőknél egyenlőbbek a törvény színe előtt. Hogy tönkre lehessen tenni, hogy el lehessen taposni az útban lévőt. Természetesen a "jogra" való hivatkozással.
Mert Magyarországon egy ember mindaddig ártatlan, amíg be nem bizonyosodik, hogy nincs több pénze...

Történetünk szenvedő alanyainak már nincs több pénzük, nincs vagyonuk.
Elvették tőlük.
A polip hálójába keveredtek és a rendszer bedarálta őket.
Közel tíz éve várnak az igazságra.
Közel tíz éve bíznak abban, hogy pokoli történetük egyszer véget ér.

Magyarország, 2006 augusztus

* Stróman = gúnyos megnevezése azoknak a személyeknek, akik bizonyos jogok v. kötelezettségek elvállalásánál és érvényesítésénél látszólag saját maguk nevében járnak el, voltaképpen azonban csak mások számára, vagy mások akaratával végzik el az illető cselekményeket. (Pallas nagylexikon)


A tévé ügyvédje - A magántulajdon védelme